201703 Kopiëren van de natuur in het front met een vereenvoudigd composietsysteem

Datum 1
29/06/2017

Inhoud

Composiet is wereldwijd het eerste keuze materiaal voor directe restauraties in de anterieure regio. Het belangrijkste voordeel is het minimaal invasief karakter van de restauraties, alsook het feit dat een esthetisch resultaat kan verkregen worden met een geringe kost voor de patiënt. Vandaag de dag ligt de lat hoog om met het direct composietherstel de natuurlijke tand zo perfect mogelijk na te bootsen.

Programma

Composiet is wereldwijd het eerste keuze materiaal voor directe restauraties in de anterieure regio. Het belangrijkste voordeel is het minimaal invasief karakter van de restauraties, alsook het feit dat een esthetisch resultaat kan verkregen worden met een geringe kost voor de patiënt. Vandaag de dag ligt de lat hoog om met het direct composietherstel de natuurlijke tand zo perfect mogelijk na te bootsen. Om dit te realiseren beschikken de meeste composieten over een uitgebreid arsenaal aan kleuren en opaciteiten. Voor de meeste algemeen practici is het niet haalbaar om dit uitgebreid kleurengamma aan te schaffen. Daarnaast is de techniek om verschillende opaciteiten en kleuren in de juiste verhouding en laagjes techniek te gebruiken te gecompliceerd. Er is dus vast en zeker nood om het composietsysteem te vereenvoudigen. Dit is mogelijk door rekening te houden met het natuurlijke verouderingsprocess van de tand. In deze workshop wordt gewerkt met een vereenvoudigd composietsysteem (7 standaardkleuren) waarvan het kleurengamma gebaseerd is op de veranderingen die plaats vinden tijdens het verouderingsproces van de natuurlijke tand. In klinische casussen wordt stap voor stap getoond hoe je met dit vereenvoudigd composietsysteem natuurlijk ogende restauraties kan vervaardigen in de frontregio. Daarnaast wordt de vormgeving en afwerking van composietrestauraties in detail besproken en gedemonstreerd. Tevens wordt ingegaan op het maskeren van witte hypomineralisatievlekken t.h.v fronttanden mbv de kunstharsinfiltratietechniek.

De volgende oefeningen zullen door de deelnemers uitgevoerd worden:

Kleurbepaling met het vereenvoudigd composietsysteem

Opbouw van een incisale rand

Uitbouw van een dwerglateraal

De volgende demo’s zullen gegeven worden:

Het maskeren van een verkleurde snijtand

Maskeren van witte hypomineralisatieletsels d.m.v. de kunstharsinfiltratietechniek

Het composiet systeem dat tijdens de workshop gebruikt wordt is Essentia GC, maar je kan de techniek met elk composiet dat dentine kleuren en glazuur’kleuren heeft toepassen.

  • -

    Lezing vereenvoudigd composietsysteem en gebruik in de frontregio – demo kleurbepaling 

  • -

    Pauze

  • -

    Demo opbouw incisale rand en hands-on

  • -

    Lunch

  • -

    Vervolg hands-on opbouw incisale rand – demo uitbouw dwerglateraal

  • -

    Pauze

  • -

    Het maskeren van witte hypomineralisatieletsels t.h.v. fronttanden d.m.v. de kunstharsinfiltratietechniek + demo maskeren van verkleurde snijtand 

  • -

    Afronding

Marleen Peumans

Marleen Peumans

Prof. Ta Marleen Peumans studeerde in 1987 af als Licentiate in de Tandheelkunde aan de KULeuven. In datzelfde jaar vatte zij een post-graduate opleiding van Tandarts-specialiste aan op de afdeling Conserverende Tandheelkunde die ze beëindigde in 1991. In 1997 promoveerde zij tot Doctor in de Medische Wetenschappen met het proefschrift «Het klinisch gedrag van veneer restauraties en hun invloed op het parodontium. Haar bijzondere aandacht gaat uit naar het herstel van elementen met adhesieve restauratiematerialen en het klinisch gedrag van deze restauraties. Verschillende nationale en internationale publicaties zijn verschenen betreffende veneer restauraties, composietrestauraties in de frontregio en de levensduur van adhesieve restauraties. Vanaf 2004 is zij full-time werkzaam als Tandarts Adjunct Afdelingshoofd op de afdeling Conserverende Tandheelkunde (UZ-Leuven), en is deeltijds hoofddocent aan de KULeuven.